Web Analytics Made Easy - StatCounter

Drumvellen Kopen

Er zijn verschillende soorten en maten drumvellen verkrijgbaar. Als je een drumstel koopt zitten er vaak al drumvellen op gemonteerd. Prima, je kan gelijk aan de slag, echter, de drumvellen bepalen mede het geluid van jouw drumwerk. Ben je een beginnende drummer dan zou ik hier niet lang bij stil staan en lekker een potje gaan drummen. Echter, ben je gevorderd en opzoek naar je eigen geluid dan zijn goede drumvellen een must. In dit artikel een kleine drumvellen uitleg.

Drumvellen worden oorspronkelijk gemaakt van polyesterfilm, dat is een kunstof soort. We kennen grofweg een aantal soorten drumvellen. 

  • Enkellaag
  • Dubbellaag (vet)
  • Gedempt (vetter)
  • Dubbellaag (hydrolic) (het vetst:)

Enkellaags

Zoals de naam alvermoed betreft het hier een drumvel van één enkele laag. Enkellaags drumvellen hebben een opener sound dan dubbellaags of gedempte drumvellen. De trommel galmt wat langer door. Enkellaags drumvellen worden voornamelijk aan de onderkant van de trommel gemonteerd en zijn vaak dunner dan een slagvel (0.12 mm). 

Het wil voorkomen dat op goedkope drumstellen enkellaags drumvellen aan de bovenkant zijn gemonteerd. Dit kan prima mits deze dik genoeg zijn(0.25 mm). Enkellaags drumvellen gaan minder lang mee dan gedempt of dubbellaag drumvellen. Er komen sneller deukjes in welke dan uiteindelijk weer voor scheurtjes zorgen.

Dubbellaags

Deze drumvellen zijn dus dubbel uitgevoerd en worden aan slagkant van de trommel gemonteerd. Dubbellaags drumvellen hebben een andere sound dan enkellaags drumvellen. Het geluid is voller en zoals sommige drummers zeggen vetter. Dubbellaags drumvellen verdienen de voorkeur voor drummers met een stevige slag en dubbellaags drumvellen gaan langer mee dan enkellaags drumvellen.

Gedempt

Drumvellen gedempt zijn een combinatie van enkellaags en dubbellaags drumvellen. Aan de binnenkant van het drumvel is een extra rand aangebracht. Deze rand heeft als functie de slag van de drumstok te dempen. Gedempte drumvellen hebben ook vol en vet geluid vergelijkbaar met dubbellaag drumvellen en zijn in de regel iets goedkoper dan dubbellaags drumvellen.

Hydraulic

Ook wel olievellen genoemd. Hydrolic vellen zijn dubbellaags en tussen de laagjes zit een laagje olie. Dit zorgt ervoor dat de vellen langer mee gaan, de olie werkt als een schokbreker. Daarnaast hebben deze olievellen ook een vettere sound. Je kan de olievellen herkenen door de olieweerspiegeling of door er met je vinger op te drukken. Als je met je vinder op een olievel drukt zie je rondom jouw vinger de herkenbare oliekleuren. Hydraulic drumvellen zijn de beste drumvellen die er zijn indien je een vette sound ambieert.  

Merken

Hieronder nog even de meeste bekende drumvel merken 

  • Attack,
  • Aquarian,
  • Remo
  • Evans
  • Ludwig
  • Sonor