Web Analytics Made Easy - StatCounter

Drumstel kopen?

Waar moet je opletten als je een drumstel koopt, wat zijn de prijzen, wat zijn de bekendste merken & modellen, welke sound wil ik? Nou, leuk dat je het vraagt. Op deze pagina een kleine uitleg waar je zoal op kan letten wanneer overweegt om een drumstel te kopen.

Modellen

Er zijn inmiddels veel verschillende soorten, maten en modellen drumstellen. Van dubbele bassdrums met vele trommels tot eenvoudige modellen met alleen een bassdrum & snare drum. De muziekstijl en smaak is veelal bepalend welk model er wordt gebruikt. Uiteraard is de sound ook erg belangrijk. In de jaren 80 was het erg cool om een enorm hok van trommels om je heen te bouwen. Men veronderstelde dat hoe mee trommels een drummer kon bedienen hoe veelzijdiger de drummer was. Tegenwoordig is het weer cool om met zo min mogelijk trommels en attributen verschillende geluiden te produceren. De meeste gebruikte drumstel vandaag de dag is een 3 of 4 delig drumstel. Een drumstel wordt aangeduid d.m.v. de hoeveelheid trommels (de snare drum niet mee gerekend).

Kosten

Een drumstel van goede kwaliteit kost gemiddeld tussen de 3000 en 5000 EUR. Echter, de goedkoopste drumstel heb je al vanaf 200 EUR, vervolgens wordt het duurder afhankelijk van de kwaliteit en mogelijkheden die je wil. Voor een beginnende drummer klinkt dat misschien als een acceptabele prijs. Echter, de kwaliteit is niet optimaal en snel zal het e.a. gaan rammelen en of kapot gaan. Wil je echter serieus gaan drummen dan is het aan te bevelen een duurder model aan te schaffen. Drumstellen zijn onderhevig aan zwaare trillingen en moeten worden voorzien van goed en degelijk hang en sluit werk. Met hang en sluitwerk bedoelen we de klemmen en schroeven die alle trommers en bekkens bij elkaar moet houden. Duurdere modellen hebben goed hang en sluitwerk en gaan langer mee dan de goedkope drumstellen. Daarnaast blijven deze duurdere merken ook tweedehands verkoopbaar mist deze goed onderhouden zijn. Is drummen toch niks voor jouw dan kun je gemakkelijk je drumstel weer van de hand doen voor een goede prijs in tegenstelling tot een goedkoop vreemd merk van 200 EUR. Tevens zijn er tweedehands goede instap modellen te verkrijgen.

De bekenste merken

Hieronder enkele a-merken. Deze aanbieders hebben tevens betaalbare instap modellen beschikbaar.

 • Sonor
 • Tama
 • Pearl
 • Yamaha
 • Gretsch
 • Ludwig

Maten

De ketels van een drumstel zijn er in verschillende soorten en maten. Zowel in diepte als in diameter. De maten worden altijd in diameters weergegeven. Hieronder een lijst van de meeste gangbare maten.

 • 22 inch Bassdrum
 • 14 inch Snare
 • 12 inch Tom
 • 14 inch Tom
 • 16 inch Floor

De bassdrum is de grootste trommel(drum) van de drumstel ook wel de kick of kickdrum genoemd. Deze wordt bedient door de voet van de drummer. De gebruikte maten zijn van 18 tot 26 Inch. 22 inch bassdrum is de meest gebruikte en voorkomende afmeting. Hoe groter de trommel in doorsnede (inches) hoe dieper het bass geluid. De toms zijn de trommels bovenop het drumstel. De maten varieën veelal van 8 tot 14 inch. De Floor staat meestel rechts van de drummer rechtop naast de snare drum. Deze floortom maten varieën van 16 tot 18 inch. De snare drum, 13 tot 14 inch. De standaard maten zijn voor een beginnend drummer prima.

Drumvellen

Ik zou als beginnend drummer hier niet teveel op letten. Het geval wil namelijk dat wanneer je begint met drummen en de techniek nog niet beheerst er gemakkelijk deuken in kunnen komen. Beetje zonde als je net de duurste vellen heb aangeschaft. Maar, ik moet ook opmerken dat drumvellen erg bepalend zijn voor het geluid. Goede drumvellen zijn dus wel degelijk belangrijk en ik zou adviseren hier in een later stadium naar te kijken. Eenmaal gevorderd als drummer en opzoek naar je eigen geluid zou ik hier naar kijken. De meeste goedkope drumstellen worden met enkellaags drumvellen meegeleverd. Enkelaags drumvellen zijn goedkoper en hebben een opener sound dan dubbellaags drumvellen. Dit kan prima mits deze een minimale dikte hebben van 0,25 millimeter. Alle drumvellen dunner dan 0,25 worden normaliter gebruikt als ondervellen ofwel resonatie vellen. De eerder genoemde a-merken leveren tevens drumvellen. 

Bekkens

Bekkens zijn uiteraard ook erg belangrijk en bepalen mede het drum geluid. De meest voorkomen bekken maten zijn.

 • 14 Inch Hihat
 • 16 Inch Crash
 • 16 Inch Splash
 • 22 Inch Ride

Sabian & Zildjian zijn mijn inziens de beste merken. Natuurlijk, smaken verschillen. Paiste en Meinl worden ook vaak als a-merken genoemd. Goede bekkens zijn duur. Ik zou hier indien mogelijk niet op besparen en een goede ride of hihat kan vele jaren mee. Zo speel ik al 17 jaar op dezelfde ride van het merk Zildjian. Kosten waren toen zo’n 500 gulden maar de betreffende ride voldoet nog steeds en heeft inmiddels vele optredens en studio-opnamen meegemaakt. 

Een drumstel kopen kan dus nogal prijzig zijn. Je bent dus zo tussen de 3000 a 5000 euro kwijt voor een goede drumstel maar vanaf 200 euro zijn er al goedkope drumstellen beschikbaar om mee te beginnen. Ergens daar tussenin kun je tweedehands iets redelijks aanschaffen en ben je nog niet gevorderd dan zou ik aanbevelen daar ook te beginnen. Succes!